Espresso
Een espresso is een geconcentreerde koffiedrank die wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Het resultaat is een kleine hoeveelheid intense koffie met een rijke smaak en een fluweelzachte schuimlaag bovenop, de crema. De karakteristieke diepbruine schuimlaag, die oliën en onopgeloste koffiepartikels bevat, draagt bij aan de smaakbalans.

Hieronder vind je algemene richtlijnen, maar elk toestel en elke koffieboon vereist een unieke aanpak. Raadpleeg “Brewing Advice”-sectie bij onze producten voor specifiekere aanbevelingen. Je kunt espresso zetten met een hoogwaardige volautomaat, maar dit type toestel biedt meestal beperkte mogelijkheden om de dosering en maalgraad nauwkeurig af te stemmen.
Grammen, millimeters, seconden
- Hoeveelheid fijngemalen koffie (“dosis”): 9 gram (of tussen 8 en 10 gram) voor een single portafilter, 18 gram (of tussen 16 en 20 gram) voor een dubbele portafilter. Hoe groter de portafilter, hoe hoger de dosis.
- Water & temperatuur: gebruik water van ongeveer 92 °C. Spoel de groepskop om koffieresten te verwijderen.
- De hoeveelheid espresso (“opbrengst”) in jouw kopje: we raden aan om koffie altijd in gram te wegen in plaats van het volume te meten. Het volume van een shot varieert namelijk afhankelijk van de gebruikte koffie. Een goede richtlijn is de 1:2 verhouding, 9 gram fijngemalen koffie geeft 18 gram espresso. Over het algemeen gebruik je kleinere verhoudingen voor donker gebrande koffie (1:1,5) en grotere verhoudingen (1:2 tot 1:3) voor lichter gebrande koffie. De espressokoffie van Craze Coffee is medium gebrand, dus een verhouding van 1:2,5 tot 1:3 is een gepaste verhouding.
- Extractieproces: De ideale doorlooptijd is 25-30 seconden. Kijk naar de “opbrengst” (via een weegschaal onder het kopje) en van zodra je deze bereikt hebt kijk je hoeveel seconden de doorlooptijd was. Stel de maler opnieuw af als deze tijden niet worden bereikt (fijner malen geeft tragere doorlooptijd).
- Het eerste dat vrijkomt tijdens het zetten van een espresso zijn de organische zuren, die verantwoordelijk zijn voor de aciditeit. Door de hoge druk van het toestel worden voornamelijk oplosbare stoffen geëxtraheerd, waardoor deze zuren intenser tot uiting komen.
- Koffiemaling: stel je molen goed af, de impact op de smaak kan erg verschillen.
- Te grof = onderextractie (zure smaak)
- Te fijn = overextractie (bittere smaak)
Portafilter
Een dubbele portafilter zorgt voor gelijkmatigere extractie en intensere smaak. Professionele barista’s kiezen daarom altijd voor een dubbele houder.
Zet meteen de espresso, laat de koffie dus niet in de portafilter zitten om overheersend bittere smaken te vermijden.
Troubleshooting
Veelvoorkomende problemen
- Te zuur: doorlooptijd te kort (grover malen of “opbrengst” verhogen), watertemperatuur is te laag of de portafilter is niet voldoende warm gehouden.
- Te bitter: doorlooptijd te lang (fijner malen of “opbrengst” verlagen), watertemperatuur kan te hoog zijn.
Onder controle houden
Wijzig één parameter tegelijk, zoals maling of dosering. Je kan het proces versnellen om tot een goed resultaat te komen door bijvoorbeeld eerst te focussen op het aanpassen van de maalgraad.

Wals of roer je espresso altijd vóór consumptie om de lagen te mengen en een evenwichtige smaak te garanderen.